Store fordeler for barn (og voksne) å kople av teknologi

Store fordeler for barn (og voksne) å kople av teknologi

Du har sikkert hørt at det er viktig at barn kopler av teknologi og tilbringer noe fritid til vanlig lek og moro, men visste du at frilek har store positive effekter på barns intellektuelle utvikling og mental helse – også på lang sikt? Ved å bevare lek og spontanitet ivaretar vi og legger grunnlaget for god mental helse, intellektuell nysgjerrighet og personlig motivasjon – og reduserer sannsynligheten for utbrenthet, depresjon, lav selvtillit og skjør identitet gjennom ungt og voksent liv.

Creative play

Det er stor enighet om at barn og unge trenger et trygt miljø rundt seg til å utforske, ta risikoer, føle seg fri, synge, danse, spille instrument, ha det gøy, utforske nye ting og løse problemer gjennom å prøve og feile. Det er gjennom lek barn lærer og utvikler ferdigheter, men i dagens samfunn har lek i stor grad blitt byttet ut med akademiske utfordringer, organiserte aktiviteter og på teknologiske duppeditter.

Det er mange fordeler og læring gjennom organiserte aktiviteter og bruk av teknologi, men de virker ikke å gi på langt nær samme glede og utbytte som fantasifull lek. Selv om det kan være vanskelig å ta fra de nettbrettene er det viktig å finne måter å hjelpe barn og unge å utforske, dagdrømme, reflektere, bli kjent med seg selv og sine instinkter. Kreativitet, intellekt og livskvalitet er bare noen av fordelene, for gjennom frilek, tid vekk fra stimuli og organiserte aktiviteter, vil barn bedre finne ut hvem de er og hvilke kvaliteter de har.

Voksne menneskers dominans og styring tar ikke barn nødvendigvis dit de trenger og det kan til og med ødelegge for en spirende briljans, for de kan ha talent og egenskaper som kan komme godt med i en fremtid vi enda ikke kjenner.

Å sette rammer og legge til rette for at de kan bli kjent med egen intuisjon, styrker og gleder er en god strategi for et godt liv. Da bidrar vi til bl.a. følgende fordeler, som har stor betydning også på lang sikt:
1. Kreativitet
2. Intellektuell stimuli og utvikling
3. Motivasjon og utholdenhet (eks til å nå mål)
4. Evne til å takle motgang
5. Fantasi/forestillingsevne
6. Solid identitet
7. Selvtillit
8. Livs-tilfredshet

Så, dersom du er av de som synes det er vanskelig å begrense PC tid, har du nå fått en ekstra god grunn – barna har godt av det, på kort og lang sikt. Og dersom du selv som voksen tror du kunne hatt glede av noen av de samme fordelene, bli med på leken og prøv noe nytt litt oftere enn du pleier.

For å lese hele artikkelen, klikk her https://www.psychologytoday.com/blog/the-creativity-cure/201506/play-makes-children-smart-happy-and-prepared-the-future