Hva gjør mennesker for lite av som er deilig, prestasjonsfremmende og viktig for å ha det bra?

Hva gjør mennesker for lite av som er deilig, prestasjonsfremmende og viktig for å ha det bra?

Da jeg begynte i IT bransjen på slutten av 90-tallet merket jeg stor overgang i hvordan ledere og kolleger relaterte seg til jobben sin. Fra at jobb var noe man var på mellom 8 og 16, ble jobb en livsstil basert på høyt engasjement og stor frihet til hvor og når man jobbet. Det var lett å la seg rive med av dyktige kolleger og spennende ansvars- og arbeidsoppgaver. Mer og mer gikk kvelder og helger med til jobbing – det var slik det var å ha en krevende jobb. Det føltes givende å kjenne blodet bruse av full fart, høye krav og forventninger – og mange som var «avhengige» av meg og min kompetanse.

Bored businesswoman sleeping in a meeting

 

Ikke sjelden var SØVN et tema. Ikke om hvorvidt man fikk nok søvn, men snarere hvor lite søvn det var mulig å klare seg med. Siden alle med krevende jobber gjerne måtte påregne minst 10-12 timers jobbing i døgnet, var de fleste enige i at rundt 6 timers søvn var veldig bra. Noen var enda råere. Jeg husker godt én av toppsjefene i en bedrift jeg jobbet i sa «Jeg klarer meg fint med 3-4 timers søvn. Jeg jobber til 2-tiden på natten og så begynner jeg på igjen i 6-tiden om morgenen». Denne «sove-minst-mulig-trenden» tror jeg har påvirket mange av oss.

 

Hjernen skal yte stadig mer

I en verden hvor endringer og utvikling skjer raskt, kompleksiteten øker og behovet for kompetanse innen de fleste yrker blir større og større, er vi helt avhengige av at hjernen vår fungerer bra. Det er derfor paradoksalt at hvor mye vi sover har gått betydelig ned de siste 50 årene når vi lever i en tid hvor søvn muligens er mer kritisk enn noen sinne. Vi har etter hvert mye forskning som viser betydningen av søvn, blant annet på læringsevne, effektivitet og evne til å løse problemer – både våre individuelle og de samfunnsmessige.

Det virker som det er i ferd med å skje en positiv endring i samfunnet med tanken på viktigheten av dette. Det er kanskje fordi mange kjenner på hva høyt tempo og lite søvn over tid gjør med hode og kropp. Alle har vel kjent forskjellen på hvordan vi har det om vi har fått en god eller en dårlig natts søvn. Det vi ikke merker like godt er effektene av for lite søvn og avkopling over tid. Det blir omtrent som historien om frosken;

 

Om du slipper en frosk i en kjele med kokende varmt vann vil den hoppe ut igjen umiddelbart og redde livet, men dersom du i stedet setter en frosk i en kjele med kalt vann og skrur på varmen, vil frosken bli sittende og gradvis bli kokt i hjel, fordi den ikke merker den sagte endringen i vanntemperaturen. Denne sagte endringen tror jeg gjør at mange møter den berømte «veggen» uten å ha merket faresignalene.

 

Konsekvenser for meg

Selv har jeg etter hvert skjønt at mange år med høyt tempo og lite søvn har konsekvenser. Første tegn kom for ca. 5 år siden; en periode med urytme på hjertet, hodepine stort sett hver dag i over 5 år og flere «sorte hull», hvor selv hendelser verdt å huske rett og slett ikke er å finne i mitt minne. En av mine store utfordringer gjennom disse årene har vært å slappe av, ta igjen søvn og kople ut. Hodet har konstant vært «logget på» – alltid noe som skal gjøres eller skulle vært gjort – jobb eller privat. Det har heller ikke vært helt ubetydelig å gå fra singel-tilværelse i liten leilighet til 3-barns mor med hus og hage parallelt med mye jobbing. Immunforsvaret har tidvis vært svakt og mitt relativt store energinivå er ikke alltid der det pleier å være. Jeg er ganske sikker på at også nærmeste familie og venner har fått merke noen av disse konsekvensene.

Gjennom høsten 2015 innså jeg at jeg måtte dra litt i håndbrekket. Jeg har møtt mennesker og hørt historier som har gjort stort inntrykk på meg. Det har jeg selvfølgelig gjort tidligere også, men det har nok truffet meg mer i senere tid på grunn av konsekvensene og endringene jeg har merket i meg selv. Det er vel noe i uttrykket “When the student is ready – the teacher will appear”.

Trene på å bli effektiv på en annen måte

(Sissel Naustdal: 05.01.2016)

Jeg bestemte meg for å gjøre noen endringer for ikke å «møte veggen» – koke sagte i hjel slik som frosken. Men utfordringen for meg er at jeg digger å føle meg effektiv. Jeg har i mange år øvet meg på å gjøre mange ting på en gang. Fra de små hverdagslige tingene – som for eksempel å ta en økt styrketrening på stuegulvet samtidig som jeg ser på nyheter og sjonglerer litt matservering til barna – til de større prosjektene – for eksempel å prosjektlede bygging av eget hus samtidig som jeg var gravid, småbarnsmor og fulltidskonsulent. Jeg trener derfor på å multitaske mindre, få nok søvn og legge inn noen pauser.

Det er ikke så lett, men det hjelper det å vite at forskningen viser tydelig at nok søvn og avkopling er viktig for at vi skal være effektive, kreative og bedre i stand til å løse problemer og håndtere utfordringer. For det handler jo ikke om at jeg skal ligge på latsiden og ikke jobbe for de tingene jeg brenner for i livet mitt. Det handler om å bruke timene i døgnet, uken og året på en slik måte at jeg fokuserer bedre på de riktige og viktige tingene. Det handler om at jeg bedre håndterer stress og travle dager og kan få til det jeg ønsker. Det handler også om å bli bedre i de relasjonene jeg har til mennesker rundt meg.

SONY DSC

 

Søvn og idrett

Innen idretten har de lenge skjønt betydningen av søvn for gode prestasjoner, men vi ser at arbeidslivet stadig mer tar dette innover seg. Det er bra siden søvn ikke bare påvirker effektivitet og prestasjon på jobb. Hvor mye vi sover påvirker hjernen på flere måter, vårt immunsystem, kroppsvekt og en rekke andre biologiske prosesser. Søvn påvirker også hvor lykkelige og tilfredse vi er på jobb og i livet. Når vi vet betydningen er det vanskelig å forstå at så mange av oss prioriterer bort å få nok søvn.

 

Hvilke endringer vil jeg gjøre

Når jeg nå omsider begynner for alvor å ta innover meg at jeg ikke bare kan gi full gass, føler jeg meg motivert til å gjøre noen endringer. Planen er å ta et kurs i mindfulness nå på nyåret. Det ble jeg inspirert til etter å ha lest boken Orkanens Øye av Ivar Vehler i julen. Boken Stillhetens Råskap av Anders Meland er allerede bestilt. Å lære meg mindfulness teknikker tror jeg blir et godt supplement til Bevissthetstreningen jeg startet med før jul etter kurs hos Deborah Borgen, Unique Mind. For øvrig skal jeg fortsette å lese om fordelene av nok søvn så jeg kontinuerlig minner meg på hvor viktig det er. Skal se de helsemessige fordelene lar seg merke etter hvert – og kanskje kan det være positivt for de rundt meg også.

Kom gjerne med tips, innspill og kommentarer – bli med å bidra til en sove-revolusjon så alle kan bedre effektivitet og prestasjoner og samtidig ha god helse og livskvalitet! Det er en vinn-vinn for den enkelte av oss, virksomhetene vi jobber i og samfunnet som helhet.

Ønsker alle et lykkelig, energisk og balansert 2016!

Kilder:
https://www.linkedin.com/pulse/big-idea-2016-sleep-revolution-allow-us-better-solve-huffington?trk=eml-mktg-inf-m-big_ideas-1217-cta-p1
http://www.scientificamerican.com/article/sleep-why-we-sleep-video/
http://www.scientificamerican.com/article/beyond-memory-the-benefits-of-sleep/